آشنایی با استانداردهای ورق های اسیتل + مشخصات ورق های استیل

استاندارد ورق استیل

همانطور که می‌دانید در میان محصولات فولادی استفاده از ورق‌ها بسیار رایج می‌باشد. در واقع انواع ورق‌ استیل خواص مکانیکی فوق العاده‌ای دارند و به دلیل مقاومت بالا در برابر خوردگی در صنایع مختلف محبوبیت خاصی دارند. به نظر شما توجه به استاندارد ورق استیل در هنگام ساخت تا چه حد بر کیفیت آن تاثیر دارد؟ بدیهی است که برای ساخت این ورق‌ها استانداردهایی وجود دارد که توجه به آن‌ها برای هر تولید کننده‌ای لازم است. اگر شما هم به دنبال کسب اطلاعات در این زمینه هستید حتما تا پایان این مقاله با ما همراه شوید. 

در فیلم زیر که توسط مجموعه فرادرس تهیه شده مختصرا با استانداردهای صنعتی آشنا خواهید شدو

 

معرفی مشخصات ورق‌های استیل

دانستیم که انواع ورق‌های استیل مانند ورق استیل 304 و… یکی از پرکاربردترین محصولات فولادی می‌باشند که از آهن و مقادیری از کربن ساخته شده‌اند که این ترکیب ویژگی‌های منحصر به فردی به این ورق‌ها بخشیده است. ورق‌های استیل با توجه به نوع آلیاژشان به چند دسته تقسیم می‌شوند که هر یک از آن‌ها ویژگی‌های مخصوص به خود را دارند. این ورق‌ها به طور کلی دارای ویژگی‌های زیر می‌باشند:

  1. ظاهری براق و زیبا
  2. مقاومت بسیار بالا در برابر خوردگی و زنگ زدگی
  3. قابلیت جوشکاری
  4. دارا بودن طول عمری بالا

و…
استاندارد

با توجه به ویژگی‌های نام برده شده، این ورق‌ها در مصارفی همچون تولید لوازم خانگی، تولید سقف و درب آسانسور، ساخت بدنه خودرو و یا هواپیما، ساخت پمپ و قطعات بزرگ کشتی و… کاربرد دارد. همچنین لازم است بدانید که امکان بازیافت در ورق‌های استیل وجود دارد که همین عامل سبب شده که حدود 70 درصد از بازیافت‌های فلزی کشور از این ورق‌ها بدست آید.

 

بخوانید   بررسی استیل 201 | آشنایی با مشخصات، کاربرد و انواع آن

انواع استانداردهای صنعتی

 

ابعاد استاندارد ورق استیل

همانطور که می‌دانید ورق‌های استیل در ابعاد و اندازه‌های گوناگونی در بازار وجود دارند که هر یک از آن‌ها برای نیاز خاصی کاربرد دارند. ابعاد استاندارد ورق استیل معمولا در 5 سایز می‌باشد که عبارتند از: 1000 در 2000 میلی متر – 1250 در 2500 میلی متر – 1500 در 3000 میلی متر – 1500 در 6000 میلی متر – 2000 در 6000 میلی متر.

همچنین لازم است بدانید که ورق‌های استیل در قالب رول نیز به فروش می‌رسد که در این رول‌ها معمولا عرض ورق طبق مقادیر فوق ثابت بوده اما طول آن با توجه به نیاز شما تعیین و توسط دستگاه برش، برش زده می‌شود. علاوه بر این استاندارد ورق استیل تنها مختص به طول و عرض آن نیست بلکه ضخامت ورق‌ها نیز طبق استانداردهای خاصی تعیین می‌شوند. ضخامت ورق‌های موجود در بازار از 0.2 میلی متر شروع شده و تا 4 میلی متر موجود می‌باشد. همچنین جالب است بدانید که انتخاب ضخامت ورق‌های استیل ارتباط نزدیکی با کاربرد آن‌ها دارد. به عنوان مثال می‌توان گفت که در صنایعی مثل صنعت تابلو سازی ورق مورد نیاز باید ضخامتی حدود 1 تا 2.5 میلی متر را دارا باشد.

 

استاندارد AISI

انستیتو آهن و فولاد آمریکا

جالب است بدانید که استاندارد ورق استیل معمولا توسط استاندارد aisi تعیین می‌شود. این استاندارد، استانداردی است که ورق‌های استیل توسط آن نام گذاری می‌شوند. جالب است بدانید که AISI در واقع مخفف عبارت American Iron and Steel Institute  می‌باشد که ترجمه آن انجمن آهن و فولاد آمریکا است که مطابق با این استاندارد از سال 1930 اقدام به نام گذاری ورق‌های استیل کرده است. بر اساس این سیستم برای نام‌گذاری ورق‌ها از 4 و یا 5 کاراکتر استفاده می‌شود که بر اساس آرایش خاصی در کنار هم قرار گرفته‌اند و هر یک از آن‌ها مفهوم خاصی را می‌رسانند.

فرمت استاندارد aisi

 

بخوانید   چه تفاوتی بین آهن، فولاد و چدن وجود دارد؟

سیستم طراحی Aisi

ممکن است این سوال در ذهنتان ایجاد شود که سیستم طراحی Aisi به چه صورت می‌باشد و این سیستم چگونه به نامگذاری ورق‌های استیل پرداخته است؟ جالب است بدانید که این نامگذاری در 2 گروه انجام شده است که در ادامه نامگذاری این دو گروه از فولادها را مشاهده می‌کنید.

  1. نام گذاری فولاد کم آلیاژ و کربنی

همانطور که گفته شد در این سیستم معمولا از 4 الی 5 کاراکتر استفاده می‌شود به طوری که در عبارت ABCD، دو حرف سمت چپ یعنی  AوB نمایانگر گروه فولاد می‌باشد که این عدد در جداول مربوطه نشان داده شده است که شما می‌توانید با مراجعه به این جدول اعداد مورد نظر را پیدا کنید. همچنین دو یا سه حرف بعدی یعنی  C و D مقدار کربن موجود در این ترکیب شیمیایی را نشان می‌دهند که این مقدار ضرب در 100 شده است. لازم است بدانید که اگر در ترکیبی عنصر خاصی به کار رفته باشد، نماد شیمیایی آن عنصر در میان این دو عبارت می‌آید. مثلا در عبارت XXAXX حرف A نشان دهنده‌ی عنصری خاص در ترکیب می‌باشد.

  1. نام گذاری فولاد ضد زنگ یا استنلس استیل‌ها

برای نامگذاری استنلس اسیدها از یک سیستم سه حرفی به صورت ABC استفاده می‌شود که در این سیستم A توسط AISI تعریف شده است که هر عددی نشانگر نوع خاصی از فولاد است. به عنوان مثال می‌توان گفت که عدد 2 و 3 ساختار آستنیتی را نشان می‌دهند و عدد 4 نمایانگر ساختار مارتنزیتی و فریتی می‌باشد. همچنین عدد 6 نشانگر فولاد ضد زنگ رسوبی است. دو حرف بعدی یعنی B و  C شماره ردیف را نشان می‌دهند که در جدول نیز قابل مشاهده می‌باشد.

 

بخوانید   کاربرد ورق استیل در صنایع کشتیرانی و معرفی گریدهای مورد استفاده در این صنعت

کد استاندارد استنلس استیل بر اساس aisi

استاندارد ورق فلزی

همانطور که می‌دانید ورق‌های فلزی در انواع گوناگونی وجود دارند که استاندارد آن‌ها رابطه مستقیمی با نوع ورق فلزی دارد. در ادامه استاندارد هر نوع از ورق‌ها را شرح می‌دهیم.

  1. ورق روغنی: ضخامت استاندارد ورق‌های روغنی از 0.03 میلی متر آغاز شده و تا 0.3 میلی متر در بازار وجود دارد و عرض استانداردشان نیز 100 و 125 سانتی متر می‌باشد که استانداردهای این ورق‌ها در جدول خاصی نمایش داده شده است.
  2. ورق سیاه: این ورق‌ها در دو نوع صنعتی و معمولی در بازار وجود دارند که معمولا با استاندارهای مختلفی تولید می‌شوند. این ورق‌ها در قالب شیت یا رول با ضخامت 15 میلی متر تولید می‌شوند.

مشخصات استاندارد ورق سیاه

. ورق‌های اسید شویی: این ورق‌ها در عرض‌های 100 و 125 سانتی متر تولید می‌شوند و ضخامت آن‌ها از 1.5 میلی متر الی 6 میلی متر متغیر است.

 

نتیجه گیری

این مطلب برای آشنایی شما با استاندارد ورق استیل آماده شده است. اگر این مقاله برایتان مفید بود با اشتراک گذاری و کامنت از ما حمایت کنید. شما می‌توانید برای خرید انواع ورق‌های استیل با بالاترین کیفیت از طریق همین سایت اقدام کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *