پروفیل سبک و سنگین| معرفی پروفیل و طبقه بندی انواع پروفیل

پروفیل سبک و سنگین از جمله محصولات فلزی می باشد که در صنایع گوناگونی مانند ساختمان سازی، راهسازی، پروژه های بزرگ عمرانی و تاسیساتی، ساخت درب و پنجره، ناودان ها و آهن آلات و بسیاری از موارد دیگر کاربرد دارد.

پروفیل سبک و سنگین جزو مصالح ساختمانی فلزی محسوب شده و در ساختمان نیز مورد استفاده قرار می گیرد. پروفیل سبک و سنگین به علت کیفیت بالا و مقاومت در برابر عوامل مختلف از جمله دمای بسیار پایین یا بالا، رطوبت و حرارت، شکستگی و ضربه، قابل استفاده بودن در بسیاری از مراکز و سایر دلایل مهم دیگر، مورد توجه بسیاری از افراد قرار گرفته است. برای تولید پروفیل از ورق استفاده می شود. مثلا یک پروفیل استیل از ورق استیل ساخته میشود. در ادامه بیشتر درباره این موضوع بحث خواهیم نمود. 

امروزه پروفیل سبک و سنگین در ابعاد و ضخامت های مختلفی تولید شده و به بازار عرضه می شوند.

 

پروفیل چیست؟

پروفیل (profile) از جمله محصولات فلزی می باشد که در صنایع مختلف کارایی دارد. پروفیل ها به صورت باز و بسته در بازار موجود می باشند که از پروفیل باز برای تولید محصولات مختلف از جمله تیرآهن، میلگرد، نبشی، ناودان، چهار پهلو استفاده می شود. نوعی از پروفیل باز نیز وجود دارد که برای سطح مقطع بزرگ قابل استفاده است که به آن ها پروفیل با مقطع z گفته می شود. این نوع پروفیل ها در سقف سالن های بزرگ مانند سالن های ورزشی استفاده می کنند.

از پروفیل های بسته برای تهیه و تولید انواع لوله، قوطی، پروفیل های پی وی سی و کرکره های برقی استفاده می کنند. در حالت کلی پروفیل سبک و سنگین با استفاده از دستگاه های مختلفی مانند گیوتین، دستگاه cnc، دستگاه برش هوا و پلاسما تولید می شوند.

 همچنین روش تولید پروفیل سبک و سنگین به صورت نورد سرد و نورد گرم می باشد که هر کدام از این روش ها، دارای ویژگی های منحصر به فردی هستند.

پروفیل ها به دسته بندی های مختلفی تقسیم می شوند و شامل پروفیل های ساختمانی و صنعتی می باشند. قابل ذکر است که پروفیل ها به صورت کامپوزیتی، ساختمانی، آلومینیومی و گالوانیزه تهیه و تولید می شوند.

 از پروفیل های ساختمانی برای ساخت درب و پنجره آلومینیومی و از پروفیل های صنعتی برای ساخت انواع خودروهای نظامی سبک و سنگین استفاده می نمایند.

طبقه بندی انواع مختلف پروفیل سبک و سنگین

طبقه بندی انواع پروفیل سبک و سنگین شامل موارد ذیل می باشد:

  • پروفیل ساختمانی
  • پروفیل کامپوزیتی
  • پروفیل آلومینیومی
  • پروفیل گالوانیزه

انواع مختلف پروفیل به صورت های مختلف ساختمانی، کامپوزیتی، آلومینیومی، گالوانیزه تقسیم بندی می شوند.

پروفیل های ساختمانی به سه دسته مختلف نورد سرد، نورد گرم و نورد مرکب تقسیم بندی می شود. پروفیل نورد گرم از شمش فولادی تهیه می شود و از نظر ظاهری شبیه قوطی می باشد. پروفیل های نورد سرد با شکل دادن ورق فولاد و خم کردن و پرس تولید می شوند.

 پروفیل های مرکب نیز ترکیبی از نورد سرد و گرم است که به صورت پروفیل لوله و قوطی، درب های اتوماتیک وجود دارد. پروفیل کامپوزیتی برای مناطقی که آب و هوای مرطوبی داشته و در معرض خوردگی می باشد، قابل استفاده است.

 

بخوانید   کاربرد ورق استیل در صنایع شیمیایی و معرفی گریدهای استیل مورد استفاده در این صنایع

پروفیل سبک و سنگین

پروفیل سبک چیست؟

این نوع پروفیل دارای سطح مقطع یکسانی بوده و ضخامت استاندارد پروفیل سبک بین 0.7 تا 1.5 میلی متر است. اگر بخواهید انواع پروفیل سبک و سنگین را تشخیص دهید، باید به سطح مقطع آن ها توجه کنید.

 معمولا در پروفیل های سبک، سطح مقطع به صورت سه گوش، چهارگوش، دایره و یا به شکل ترکیبی است. پروفیل سبک در موارد مختلفی از جمله ساخت انواع مبلمان سازمانی و اداری، در صنایع هوایی و دفاعی، صنعت خودروسازی و ساخت دوچرخه کاربرد دارد.

پروفیل سنگین چیست؟

پروفیل سنگین نوعی پروفیل می باشد که از طریق روش نورد گرم ساخته می شود و ضخامت ورق آن ها معمولا بیشتر از 1.5 میلی متر می باشد.

از پروفیل سنگین برای ساخت انواع ماشین آلات سنگین و دستگاه های صنعتی بزرگ استفاده می کنند. پروفیل های سنگین دارای ویژگی های خاصی می باشند که این ویژگی ها شامل پایداری و انعطاف پذیری بالا، جوش پذیری مناسب و هزینه پایین می باشد.

روش های تولید پروفیل سبک و سنگین

روش های تولید پروفیل سبک و سنگین به صورت ذیل می باشد:

  • روش مستقیم
  • روش غیر مستقیم

در روش مستقیم ورق ها در قالب های مخصوصی قرار داده می شوند و سپس لبه ورق ها با فرکانس خاصی جوش داده شده و بعد از این مرحله ورق ها در قالب و اندازه مشخص تولید می شود.

در نهایت پس از انجام عملیات تولید به روش مستقیم، برچسب ها و مشخصات ورقه ها بر روی آن ها چاپ شده و عملیات بسته بندی صورت می گیرد.

روش مستقیم از کیفیت بسیار خوبی برخوردار بوده و در تولید پروفیل به این روش، میزان خطا پایین است. در روش غیر مستقیم شکل دهی به صورت های مختلفی انجام می شود و ورق ها به صورت لوله در می آیند و لوله را به شکل های مد نظر در می آورند و سپس در اندازه های مشخص به بازار عرضه می گردد. 

 

بخوانید   آشنایی با استانداردهای ورق های اسیتل + مشخصات ورق های استیل

پروفیل با مقطع مربعی

وزن پروفیل سبک و سنگین

وزن پروفیل سبک و سنگین با توجه به میزان ضخامت و نوع آن متفاوت است. در حالت کلی وزن پروفیل ها  بین 1 تا 4 کیلوگرم می باشد. برای مثال وزن پروفیل 10 در 10 با ضخامت 0.7 در حدود 1.3 کیلوگرم است. پروفیل های سبک، وزن کمتری نسبت به پروفیل های سنگین دارند.

بررسی تفاوت های پروفیل سبک و سنگین 

تفاوت پروفیل سبک و سنگین شامل موارد ذیل است:

  • در پروفیل سبک از ورق روغنی و در پروفیل سنگین از ورق سیاه استفاده می شود
  • پروفیل های سبک ضخامتی کمتر از 1.5 میلی متر داشته و پروفیل های سنگین بیشتر از 1.5 میلی متر ضخامت دارند
  • از پروفیل سبک برای پروژه های عمرانی و مصارف عمومی مانند ساختمان سازی استفاده می شود و از پروفیل سنگین برای کارهای سنگین و مناطق جوی ناپایدار استفاده می کنند.
  • پروفیل سبک هزینه بالاتری نسبت به پروفیل سنگین دارد.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *