ورق استیل، هر آنچه که باید بدانید

فولاد، آلیاژی از آهن است که در ان خواص فیزیکی و شیمیایی آهن تقویت شده است. فولادهایی که کاربرد رایجی دارند درصد عنصر الیاژی کربن در آنها بین 2/0 تا 15/2 است. البته برای کاربردهای مختلف با عناصر مختلف دیگری مانند تنگستن، کروم، وانادیم و منزیم هم آلیاژ می شود. تا اواسط قرن 19ام، استفاده از فولاد بسیار هزینه ور بود تا اینکه فرآیند بسمر معرفی گردید. امروزه فولاد در اشکال مختلفی مانند ورق استیل، پلیت استیل و… استفاده می گردد که در این مقاله به طور کامل درمورد چیستی و مشخصات ورق استیل، پرکاربردترین ورقهای استیل صحبت خواهیم نمود.  

هنگامی که از ورق و لوله استیل در بازار ایران صحبت می کنیم، منظور همان فولاد ضد زنگ است. انواع مختلفی از ورق های فولادی در بازار وجود دارند. استیل 304،316،309، 310،321 و 430 از این جمله هستند. در این میان ورق های استیل 304 و 316 پرکاربردترین آن ها هستند.

اگر نیاز به مشاوره خرید دارید تیم مجرب و تخصصی ما همواره پاسخگو شما خواهند بود.

انواع ورق استیل

قیمت ورق استیل

انواع ورق استیل همانند ورق استیل 321، 304 و…  در ایران وارداتی بوده و با توجه به تغییرات مداوم نرخ ارز در کشور، قیمت ثابتی وجود ندارد. لذا برای آگاهی از آخرین تغییرات قیمت ورق استیل با کارشناسان آریا استیل در تماس باشید.

ورق استیل چیست؟

ورق استیل، یکی از اشکال مختلف صنعتی فولاد است که در صنایع برای کاربردهای مختلف استفاده می گردد. مشخصه اصلی ورق فلزی ضخامت آن است که ورق استیل هم همین مشخصه اصلی را دارد. ورق های فلزی ضخامتی بیشتر از فویل ها و ضخامتی کمتر از 6 میلی متر دارند که این ضخامت بیش از این مربوط به پلیت های فلزی است. ورق های استیل عمدتا در سازه های ساختمانی کاربرد دارند که نیاز به دوام بالایی نیست.

در صورتی که نیاز به افزایش استحکام ورق استیل بدون افزایش وزن داشته باشیم، از موجدار کردن یا الماسی کردن ساختار آن استفاده می کنند. موجدار کردن ورق استیل در فواصل معین، میتواند در افزایش استحکام آن تاثیر بسزایی داشته باشد. ایجاد ساختار الماسی در سطح نیز به همین صورت عمل خواهد نمود.

ورق فلزی

تعداد انواع فولادهایی که تاکنون ساخته شده اند بسیار زیاد هستند که معرفی تمامی آن ها در حوصله این مقاله نمی گنجد.

برای معرفی انواع ورق استیل، ما باید فولادهایی که ورق از آن ها ساخته شده است را معرفی کنیم. چرا که ورق فلزی یکی از انواع اشکالی است که برای کاربرد های خاص یک فلز، به این شکل در می آید. لذا تفاوت فقط در کاربرد بوده و در نوع ماده سازنده ورق استیل با دیگر اشکال استیل تفاوتی وحود ندارد. لذا در ادامه مقاله برای آشنایی بیشتر با انواع ورق استیل، به معرفی فولادهای مربوط خواهیم پرداخت.

شاید برایتان جالب باشد: آشنایی با استانداردهای ورق استیل

گریدهای مختلف فولاد کدامند؟

سیستم های شماره گذاری فولاد ها، روشی برای دسته بندی فولاد ها بر اساس فاکتورهای مختلفی است که خواص و کاربردها مهم ترین آن ها هستند.

در کلی ترین حالت ممکن، فولاد ها به چهار دسته فولاد های کربنی، فولادهای آلیاژی، فولادهای ضد زنگ و فولادهای ابزار تقسیم می گردند. که در بین این 4 دسته، فولاد های ضد زنگ کاربری بیشتری برای تبدیل به ورق استیل دارند.

ورق استیل 304 و L304

فولاد 304 زیرمجموعه دسته فولادهای ضد زنگ است. فولادهای ضدزنگ دارای 10 تا 20% عنصر کروم هستند. این دسته از فولادها مقاومت به خوردگی بالایی داشته که بخاطر عنصر کروم موجود بوده که بالطبع، ورق استیل 304 و 304l هم مقاومت به خوردکی بالایی داشته و برای کاربردهایی که نیاز به این خاصیت است، مناسب خواهند بود. این نوع از فولاد، عمدتا در ساخت تجهیزات پزشکی، خطوط لوله، ابزارهای برش و تحهیزات فرآوری مواد غذایی کاربرد دارند. فولاد 304 خاصیت مغناطیسی نداشته به همین دلیل در بازار با نام نگیر نیز شناخته می شود. در واقع نداشتن خاصیت مغناطیسی، قابلیت کشش و مفاومت به خوردگی مشخصه های اصلی این نوع از فولاد است.

بیشتر بخوانید: درباره پروفیل استیل و انواع آن چه می‌دانید؟

ورق استیل 304

ورق استیل 304 و 304L به ترتیب به فولادهای 1.4301 و 1.4306 هم شناخته میشوند.  

البته فولادهای 304 ساخته شده در کشورهای مختلف ممکن است به طور جزیی در درصد عناصر تشکیل دهنده خود دارای اختلاف باشند. مثلا آن طور که این فولاد در کتاب کلید فولاد نوشته شده :

فولاد ضد زنگ ساخت آلمان دارای ترکیبات شیمیایی به قرار زیر است:

C= 0.07% , Si= 1%, Mn=2%, P=0.045%, S=0.015%, Cr=19.5%, N=0.11%, Ni=10.5%

این فولاد 304 ساخت آلمان بوده که نام تجاری آن 304;304/6; F304 است.  

ولی همین فولاد در ساخت آمریکا دارای درصد ترکیبات زیر است:

C= 0.08% , Si= 1%, Mn=2%, P=0.040%, S=0.030%, Cr=20%, N=0.11%, Ni=12%

این تفاوت سبب تفاوتهایی در خواص خواهد شد. ولی این ورق استیل 304، فولادی ضد زنگ آستنیتی بوده که توانایی کشش بالایی دارد. به همین دلیل در تولید سینک های ظرفشویی و قابلمه و دیگر تولیدات که تحت فرآیند قالب زنی تولید می شوند، از این ورق استیل استفاده می گردد. چرا که در کشش های بسیار عمیق گسیختگی از خود نشان نمی دهد. برای آشنایی بیشتر با ورق فولادی 304 میتوانید مقاله ورق استیل 304 را مطالعه نمایید.

ورق استیل l304 تفاوتی که با ورق استیل 304 دارد در درصد کربن است. درصد کرین این ورق استیل کمتر است و دارای ترکیباتی به قرار زیر است:

C= 0.03% , Si= 1%, Mn=2%, P=0.045%, S=0.015%, Cr=20%, N=0.11%, Ni=12%

کاربرد ورق استیل l304 برای بهبود جوشکاری در قطعات سنگین است.

فرم های مختلف فولاد

انواع ورق استیل

در طبقه بندی ورق استیل، همان طور که گفته شد تفاوت در ترکیبات فولاد به کار رفته است. فولاد ها دارای سری های مختلفی هستند. مانند سری 300 و 400. پرکاربردترین سری ورق استیل، سری 300 است. این سری ضدزنگ بوده و انواع آن ورق استیل 310، 304، 305، 321، 316 و 347 است. در این میان، پرکاربردترین آن ها 304 است. سری 400 مقاومت به خودگی کمتری داشته و برای کاربردهای سایش مناسبتر است. سری 430 بیشتر مناسب تزئینات و دکوراسیون بوده و برای طراحی های داخلی خودروها و منازل هم استفاده می شود.

تفاوت های ورق استیل 304 و 316

به گزارش تسنیم:

فولاد ضد زنگ 316 معمولا در بسیاری از کارهای صنعتی استفاده می شود که شامل مواد شیمیایی پردازش شده و همچنین محیط های حاوی نمک زیاد مانند مناطق ساحلی و فضاهای باز است که در آن نمک های ضد یخ رایجی وجود دارند. با توجه به ویژگی های غیر واکنشی آن، استیل 316 در ساخت وسایل پزشکی جراحی نیز استفاده می شود.بدنه فولاد ضد زنگ 316 از نظر مقاومت در برابر خوردگی، به ویژه در برابر کلرید و محلول کلر، مقاوم تر از گرید 304 است، که این موضوع خود یکی از عوامل افزایش قیمت آن نسبت به استیل 304 است و باعث می شود که گرید 316 ضد زنگ برای مکان هایی که در معرض نمک قرار دارند، مطلوب تر باشد.با این حال، برای پروژه هایی با اسید های ملایم و یا مکان هایی که مواد در معرض نمک قرار نمی گیرند، و همچنین جاهایی که نیازمند فرم دهی بالایی هستند، گرید 304 می تواند انتخاب خوبی باشد. محتوای مولیبدن بالاتر در گرید 316 می تواند اثرات نامطلوبی بر شکل پذیری آن داشته باشد، بنابراین ورق استیل 304 انتخاب بهتری است. به علاوه در پروژه هایی که محدودیت مالی وجود دارد، ورق استیل 304 ارزان قیمت تر از 316 است.

در نتیجه ؛ در شرایطی که مواد زیر آب قرار می گیرند یا به طور مداوم در معرض آب هستند، و یا پروژه هایی که سختی زیادی مد نظر است و زمانی که محیط شامل مقدار زیادی عناصر خورنده است، ورق استیل 316 انتخاب بهتری است و ارزش هزینه بیشتر را دارد.) 

در زیر کاربردهای ورق استیل 304 را نام می بریم:

  • تجهیزات تولید مواد غذایی
  • تولید سینک های ظرفشویی، قابلمه، صندلی های اشپزخانه و…
  • نرده های منزل و دیگر پنل های معماری
  • تولید مخازن شیمیایی مانند مخازن انتقال مواد شیمیایی
  • مبدل های حرارتی
  • اتصال دهنده ها
  • ساخت فنر ها

کاربردهای ورق استیل 316 نیز به قرار زیر است:

  • تجهیزات تولید مواد غذایی، خصوصا در محیط های کلریذی
  • تجهیزات آزمایشگاهی
  • پنل های معماری در سواحل
  • اتصالات قایق ها و کشتی ها
  • تولید ظروف شیمیایی
  • مبدل های خرارتی
  • ساخت فنرها

ورق استیل 304 براق

بر روی این نوع از ورق استیل 304، عملیات پولیش کاری انجام شده و به همین سبب سطحی آینه ای دارد. در بازار به نام آینه ای هم شناخته می شود. کاربرد این ورق استیل در جاهایی است که ظاهر کار اهمیت بالایی داشته باشد. به نسب دیگر انواع ورق های 304 هم از قیمت بالاتری برخوردارد است.

ورق استیل 304 مات

اگر ظاهر کار مهم نباشد و فقظ خواص اصلی ورق مهم باشد از این نوع استقاده می شود. قیمت این ورق استیل نیز به نسبت بقیه کمتر است.

ورق استیل 304 خشدار

کاربرد این ورق استیل در تولید ساعت و جواهرات است. دلیل آن هم این است که تحت فرآیند سنگ زنی، شیارهایی در جهات مشخص و ثابت روی سطح ان تشکیل شده است که سبب می شود چربی ها و آلودکی های سطحی آن دیده نشود.

انواعی از ورق استیل که در اینجا معرفی شدند، به عنوان ورق استیل دکوراتیو نیز استفاده می شوند. در ادامه بیشتر در مورد نوع دکوراتیو صحبت خواهیم نمود.

ورق استیل دکوراتیو، ورقی تزئینی و لوکس

چند نمونه ورق استیل دکوراتیو

با پیشرفت صنایع و جوامع بشری، رقابت در بین طراحان دکوراسیون و امور مرتبط با تزئینات جهت افزایش جذابیت و زیبایی توام با ماندگاری بالا بوده است. به همین دلیل بحث انتخاب مواد در اینجا بسیار مهم است. چرا که متریال انتخاب شده باید هم ماندگاری بالایی داشته باشد و هم اینکه زیبایی مد نظر طراحان را داشته باشد. ورق های استیل ضدزنگ در این بین بیشترین خواهان را دارند. در ورق های استیل دکوراتیو یا همان تزئینی، فولاد ما همان فولاد ضد زنگ بوده و تفاوت فقط در عملیات سطحی پایانی است که بر روی ورق استیل ما انجام می شود. عملیات سطحی مختلفی که بر روی ورق فولادی ما انجام می گیرد سبب ایجاد انواع مختلفی از ورق استیل تزئینی می شود. انواع آن عبارتند :

  • ورق استیل آینه ای طلایی و نقره ای
  • ورق استیل خشدار
  • ورق استیل براق

و انواع دیگر ورق های استیل که دارای طرح ها و رنگ های مختلفی هستند.

مشخصات و ویژگی های ورق استیل دکوراتیو

تمام مشخصات فولاد ضد زنگ مانند همچون مقاومت به خوردگی، استحکام و دوام بالا، شکل پذیری، درخشندگی و زیبایی ظاهری در ورق های استیل دکوراتیو نیز دیده می شود. درمهندسی مواد یکی از روش هایی که برای نچسبیدن آلودگی و آب بر روی سطح استفاده می گردد، آب گریز و چربی گریز کردن سطح است. این کار با اصطلاحا زبر کردن سطح تا حدودی ایجاد می گردد. در انواع ورق های استیل دکوراتیو که دارای الگوهای سطحی هستند، همین الگوها و پرداخت های سطحی سبب شده که ورق استیل در مواجهه با رطوبت و آلودگی ها، اجازه چسبیدن آن ها را بر روی سطح خود ندهد. ورق های استیل دکوراتیو در مقایسه با دیگر ورق های فلزی دکوراتیو با توجه خواص مکانیکی بهتر و داشتن راندمان کاری بالاتر، مقرون به صرفه تر هستند.

از انواع ورق های استیل که به عنوان ورق استیل دکوراتیو استفاده می شوند، ورق های استیل 304 و 430 کاربرد بیشتری دارند. از ورق استیل 304 در کاربردهایی استفاده می شود که تماس با رطوبت بیشتر است. برای دکوراسیون داخلی ساختمان ها بیشتر از ورق استیل 430 استفاده که میشود که محیط خورندگی کمتری دارد.

کاربرد ورق استیل دکوراتیو

از ورق استیل نوع دکوراتیو در نمای بیرونی بسیاری از سازه ها، مراکز خرید، هتل ها، فرودگاه ها و دیگر مکان های عمومی استفاده می گردد. از کاربردهای دیگر استفاده این نوع ورق استیل در طراحی و دیزاین دکوراسیون فضاهای داخلی ساختمان ها نیز همچون راهروها، درهای ورودی، مبلمان لوکس و…. است. ساخت در و دیگر اجزای کابین آسانسور از دیگر موارد کاربرد ورق استیل دکوراتیو است.

سخن آخر

ما در این مقاله سعی کردیم توضیحات کاملی پیرامون ورق استیل، انواع آن ، مشخصات و ویژگی های ورق استیل و کاربردهای انواع آن ، مطالبی را در اختیار شما قرار دهیم. همان طور که در ابتدای مقاله توضیح دادیم، فولاد ها با توجه به ترکیبات و کاربردهایشان به انواع بسیار زیادی تقسیم می شوند که تمام انواع آن ها در اشکل مختلفی مانند ورق استیل، پلیت، فویل، شمش و… در بازار وجود دارند. ولی کاربردهای انها عمدتا صنعتی بوده و ما در بازار و زندگی روزمره خود سرو کاری با آن ها نداریم. لذا در این مقاله به معرفی معروفترین نوع ورق استیل  موجود در بازار ایران که کاربردهای بسیار عمومی تری دارد اکتفا نمودیم. در مقالات دیگر آریا استیل بیشتر در مورد انواع فولاد صحبت خواهیم نمود.

امیدواریم که این مقاله مورد توجه شما قرار گرفته باشد. با بیان نظرات خود در بخش نظرات، ما را در بهبود هر چه بیشتر مقالات یاری نمایید.