جوشکاری استنلس استیل; آشنایی، معرفی انواع الکترود ها و روش ها

جوشکاری استنلس استیل

آیا شما با جوشکاری استنلس استیل آشنایی دارید؟ در پروژه های تعمیر و ساخت و ساز  به وسیله جوشکاری استنلس استیل،  قطعاتی را با هم ترکیب می کنند. در این روش جوشکاری از الکترود  های جوشکاری از جنس استیل استفاده می شود. در این روش باید هر گونه کربن از محیط جوشکاری حذف شود، حتی در مورد ابزارهایی که استفاده می شود مثل برس ها، چکش ها و غیره. از فولاد برای جوشکاری در اشکال مختلف استفاده میشود. مانند ورق استیل، لوله، پروفیل و… .

قبل از جوشکاری دقت کنید که برسی که برای  تمیزکاری فولاد کربن مصرف کرده اید را به فولاد ضد زنگ نزنید. اما این قدر حساسیت برای چه؟ چون اگر فولاد کربن به میزان خیلی کم هم  روی فولاد ضد زنگ باشد، موجب زنگ زدگی خواهد شد.

جوشکاری استنلس استیل

الکترود جوش استیل

یکی از پرکاربرد ترین ابزار مورد استفاده در جوشکاری، الکترود جوش استیل می باشد. الکترودها با آلیاژهای مختلف و در سایزهای گوناگون تولید می شود. الکترود از دو قسمت اصلی روکش و مفتول تشکیل می شود. جنس روکش اغلب از سلولز، آهک، خاک رس، آزبست و اکسید سدیم می باشد. جنس مفتول از فلزاتی مانند آلومینیم، نیکل ، فولاد و … می باشد.

الکترود استیل مرغوب چه ویژگی هایی دارد؟

1-  الکترود به آسانی خم شود. 2- روکش بدون ترک خوردگی داشته باشد.  3- فاقد الکترود چسبیده باشد. 4- الکترود فاقد قوس باشد.

پوشش فلاکس الکترود نقش بسیار مهمی در ثبات قوس الکتریکی در جوشکاری دارد. علاوه بر این برای شکل گیری سرباره شناور روی محل جوش، جهت بالا رفتن مدت زمان سرد شدن جوش کاربرد دارد. همچنین به منظور عایقی برای ایجاد گاز محافظ مورد استفاده قرار می گیرد.

تمیز کاری جوش استیل

اغلب اوقات در هنگام جوشکاری، مقداری از مواد مختلف در محل خط جوش باقی می ماند که باعث تغییر رنگ آن می گردد. در این مواقع می توان از ژل تمیز کننده جوشکاری استنلس استیل استفاده کرد. این تمیزکاری به منظور افزایش مقاومت در برابر خوردگی و زیبا کردن محل جوشکاری انجام می شود. در حین انجام فرایند جوشکاری دمای سطح فولاد افزایش یافته و منجر به تغییر رنگ می شود. علت آن تولید اکسید  فلز روی سطح می باشد. ذره های سرباره که روی سطح باقی می ماند باعث کم شدن مقاومت به خوردگی می شود و باید حتما تمیز شود. از روش های دیگر تمیز کاری،  سایش، سند بلاست و به کارگیری مواد شیمیایی می باشد.

 روش های جوشکاری ورق استیل

در جوشکاری استنلس استیل جنس پوشش مواد و قطر آنها تاثیرگذار است.  روش  های رایج  در این نوع جوشکاری عبارتند از:

 (  TIG )    جوشکاری  تنگستن با استفاده از گاز

روشی مناسب جهت جوشکاری قطعه های قوی تر و جاهایی که ظرافت خاصی لازم دارند، می باشد. در این روش جوشکاری قابلیت انعطاف پذیری، طول عمر و کیفیت نقش مهمی دارد. حرارت تولید شده در مرحله اولیه  کم می باشد و جهت جوش مواد نازکتر کاربرد دارد. در بعضی از پروژه های ساخت و ساز،  گاز آرگون با گاز هلیم، نیتروژن و هیدروژن ترکیب می شود. استفاده از گاز موجب حفاظت از جوش خارجی و داخلی می گردد. فرایند جوش یک طرفه جهت افزایش در برابر اکسیداسیون و خوردگی مناسب می باشد. این روش در مقایسه با روش های دیگر جوشکاری استنلس استیل مقداری پیچیده تر است و ماشین های TIG  تنظیمات مخصوص به خود را دارند و باید هنگام استفاده در پروژه دقت کنید که از نوع مناسب باشد. در این روش شما باید مشعل TIG  را در یک دست بگیرید و با دست دیگر الکترود جوشکاری را نزدیک  به فلز مایع قرار دهید، به همین دلیل  کار آرام تر انجام می شود.

جوشکاری قوسی با کمک گاز محافظ

روشی ارزان جهت جوشکاری قطعه های بزرگ است. این روش به  صورت نیمه اتوماتیک انجام می شود. در این روش اگر جوشکاری به طور صحیح انجام شود، محل اتصال قطعات  خیلی محکم و قوی می شود. در این روش از سیم الکترود به همراه گاز محافظ غنی از گاز آرگون استفاده می شود. این روش جوشکاری در پروژه های جوشکاری استنلس استیل بسیار طرفدار دارد چون جوشکار می تواند از منبع جریان استفاده کند و به راحتی نقاط را جوش دهد. ترکیب گاز های اکسیژن، دی اکسید کربن و هلیم جهت ایجاد ثبات و استحکام قوس و کمک به بهبود کیفیت جوش  کاربرد دارد. این نوع جوشکاری به سرعت انجام می شود. الکترود جوشکاری فولاد ضد زنگ موجود در مشعل MIG  باعث می شود که جوشکار بتواند کار خود را با یک دست هم انجام دهد. محل اتصال در این روش  زود سرد می شود و به همین علت شکننده تر می باشد.

نقطه ای

این روش جوشکاری جزء ارزان ترین روش های جوشکاری استنلس استیل می باشد. تجهیزات مورد نیاز در این روش ( RW  ) همه کاره هستند، یعنی می توان آن را در پروژه های بزرگ و هم کوچک استفاده کرد. طرز کار جوش نقطه ای به این صورت می باشد که با استفاده از جریان الکتریسیته، لبه های ساییده شده فلز را حرارت داده و آن را به هم متصل می کنند. لازم به ذکر است که در جوش نقطه ای ، جوشکاری  روی فلز با نقطه ذوب پایین صورت می گیرد تا فلز کج نشود.

روش الکترود توپودری

در روش جوشکاری توپودری یا جوشکاری قوس الکتریکی همراه با فیلر پودری مصرفی، قوسی بین سیم جوش دارای پودر و فلز پایه ایجاد می شود که حرارت تولید شده از آن باعث ذوب و اتصال  می گردد. این روش به دو صورت بدون گاز محافظ و همراه با گاز محافظ قابل انجام است.

جوشکاری با کمک پرتو لیزر

در جوشکاری با استفاده از لیزر حرارت ورودی به مقدار کم  برای انجام جوشکاری با سرعت بالا لازم است تا قطعات به هم متصل شوند. دقت داشته باشید در هنگام جوشکاری تخلخل و ترک  در محل جوش ایجاد نشود،  برای رسیدن به این منظور می توان مقداری از گاز اکسیژن را کم کرده و گاز محافظ دیگری جایگزین کرد و پارامترهای جوش را هم بهتر انتخاب کرد تا تخلخلی به وجود نیاید. در این روش از دست استفاده نمی شود و توسط ماشین به صورت تمام اتوماتیک انجام می شود.

دیگر روش های مورد استفاده :

  • روش قوس الکتریکی پلاسما
  • جوشکاری با پرتو الکترونی
  • جوشکاری با قوس الکتریکی همراه با الکترود پوشش دار
  • جوشکاری اصطکاکی – اختلاطی

کدام یک از روش ها  بهترین روش جوشکاری استنلس استیل می باشد؟

  • اگر جوش ارزان قیمت می خواهید جوش نقطه ای مناسب می باشد.
  • اگر جهت جوش مواد نازک می خواهید جوشکاری TIG مناسب می باشد.
  • در کل انتخاب صحیح جهت جوشکاری استنلس استیل بستگی به کیفیت دلخواه و نوع  قطعه های شما دارد.

 

بخوانید   معرفی ورق استیل رنگی | بررسی کاربرد ها و ویژگی ها

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *